فهرست مطالب

توسعه سازمانی پلیس - سال هفتم شماره 6 (پیاپی 33، بهمن و اسفند 1389)

نشریه توسعه سازمانی پلیس
سال هفتم شماره 6 (پیاپی 33، بهمن و اسفند 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین بهرامی، علیرضا نادری خورشیدی، تقی کثیری نژاد صفحه 11
    برنامه ریزی راهبردی به سازمان ها این امکان را می دهد که با شیوه ای خلاق و نوآورانه عمل کرده بدین گونه که سرنوشت خود را رقم بزنند و آینده را تحت کنترل درآورند. در دنیای کنونی، برنامه ریزی راهبردی به عنوان بنایی مهم برای توسعه و تعالی هر سازمان محسوب می شود؛ امروزه اصل بر بحران است؛ هیچ نظامی در حال تعادل پایدار و بلند مدت نیست. بنابراین هر چند سازمان ها قادر به پیش بینی و برنامه ریزی دقیق برای آینده نیستند، باید برای غلبه بر بسیاری از تهدیدات شناخته شده نسبت به منافع حیاتی و برخی تهدیدات کاملا ناشناخته، آمادگی لازم را کسب کنند. این مهم، جز با برنامه ریزی راهبردی، میسر نخواهد شد. این مقاله تحقیقی کاربردی و به صورت توصیفی بوده و با توجه به شرایط و مراحل مختلف آن، از روش های اسنادی (مطالعه ی کتابخانه ای) استفاده شده است. از نظر نگارنده، توافق مقدماتی و ایجاد ادبیات مشترک، به عنوان نقطه ی آغازین فرایند برنامه ریزی راهبردی، نقش کارکنان و مدیران سطوح پایین تر در کنار فرماندهان و مدیران عالی سازمان، تدوین اسناد راهبردی (رسالت، ماموریت، چشم انداز و...) و هم چنین تجزیه و تحلیل محیط داخلی و خارجی سازمان، از مهم ترین مراحلی هستند که در فرایند برنامه ریزی راهبردی باید مورد توجه قرار گیرند
    کلیدواژگان: راهبرد، برنامه ریزی راهبردی، ماهیت برنامه ریزی راهبردی، تفکر راهبردی، مدیریت راهبردی، الگو
  • حسن رحیمیان صفحه 33
    برنامه ریزی نظام های اطلاعات راهبردی به عنوان موضوع حیاتی مدیریت شناخته شده است؛ این امر در بسیاری از سازوکارها جهت تضمین هم نوایی فعالیت-های فناوری اطلاعات با سازمان ها و نیاز هایشان درنظر گرفته شده است. در این مطالعه دلایل موفقیت برنامه ریزی نظام های اطلاعات راهبردی از دو دیدگاه بیان شده است. دیدگاه اول شامل چهار مرحله ی هم راستایی، تحلیل، هم کاری و بهبود توان مندی هاست. دیدگاه دوم موفقیت برنامه ریزی نظام های اطلاعات راهبردی را تابعی از عوامل کلیدی موفقیتدر بسترها و شیوه های مختلف اجرای آن در نظر می گیرد. این دیدگاه بیان می کند که ترکیبی از بستر و شیوه ی طرح ریزی نظام های اطلاعاتی راهبردی، اثری تعدیل کننده بر ارتباط اصلی بین عوامل کلیدی موفقیت و موفقیت برنامه ریزی نظام های اطلاعات راهبردی دارد؛ هم چنین بهترین پیش گو برای موفقیت بلندمدت فرایند برنامه ریزی نظام های اطلاعات راهبردی بر پایه ی تعامل سه جانبه بین عوامل کلیدی موفقیت، شیوه و بستر برنامه ریزی نظام اطلاعات راهبردی است.
    کلیدواژگان: نظام های اطلاعات راهبردی، فرایند برنامه ریزی، عوامل کلیدی موفقیت، مدل اقتضایی
  • علی محمد رضایی، حمیدرضا حاتمی صفحه 49
    هدف از مطالعه ی حاضر تعیین سهم مؤلفه های احساس امنیت در تبیین تغییرات این احساس با استفاده از روش تحلیل عاملی است. به منظور نیل به هدف تحقیق مقیاس احساس امنیت در بین 1420 نفر از شهروندان استان لرستان اجرا و اطلاعات به دست آمده با بهره گیری از روش تحلیل عاملی مورد بررسی قرار گرفت. درصد وردایی تبیین شده توسط هر عامل به عنوان وزن و اهمیت آن عامل در تبیین تغییرات احساس امنیت در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که عامل احساس امنیت نوامیس، 55 درصد از تغییرات کل احساس امنیت را تبیین می کند. وزن و اهمیت عامل امنیت اجتماعی، امنیت جانی، امنیت اقتصاد فردی و امنیت اقتصاد عمومی در تبیین تغییرات احساس امنیت به ترتیب 23، 10، 6 و 6 درصد است. بنابراین مهم ترین عامل در کنترل تغییرات احساس امنیت، مؤلفه های امنیت نوامیس و امنیت اجتماعی است که در مجموع 78 درصد از تغییرات احساس امنیت را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: امنیت، احساس امنیت، تحلیل عاملی
  • سجاد صالحی کردآبادی، مرادرضایی دیزگاه، حمیدرضا رضایی کلیدبری صفحه 61
    هدف از این مطالعه، سنجش رابطه ی بین کیفیت خدمات و رضایت مندی مراجعه کنندگان از سازمان های دولتی است. در همین راستا، کیفیت خدمات سازمان های دولتی و میزان رضایت مراجعه کنندگان از کیفیت خدمات ارایه شده نیز مورد مطالعه قرار گرفته است. شواهد محکمی وجود دارد که نشان می دهد بخش خصوصی، خدمات کیفی بهتری نسبت به بخش عمومی ارایه می دهد. با این حال، بخش دولتی باید همواره خدمات خود را مورد بررسی و بازبینی قرار دهد؛ چرا که مراجعه کنندگان امروزه کم ترین نارضایتی را قبول نمی کنند. در این راستا با توجه به ابلاغ سیاست های اجرایی اصل 44 قانون اساسی، سازمان های دولتی برای باقی ماندن در عرصه ی رقابت باید کیفیت خدمات خود را بهبود بخشیده و در پی کسب رضایت مراجعه کنندگان برآیند. نویسندگان مقاله بر اساس متغیرهای الگوی سروکوآل یعنی موارد ملموس، اطمینان، پاسخ گویی، اعتماد و هم دلی، تاثیر هر یک از این مؤلفه ها را بر میزان رضایت مراجعه کنندگان مورد آزمون قرار دادند. یافته های پژوهش نشان می دهد که میان کیفیت خدمات و رضایت مراجعه کنندگان رابطه ی معنادار و مستقیمی وجود دارد. این مطالعه بیان گر آن است که کیفیت خدمات سازمان های دولتی کم تر از میانگین مورد انتظار بوده و رضایت مراجعه کنندگان از کیفیت خدمات ارایه شده نیز کم تر از میانگین مورد انتظار است. با این حال مراجعه کنندگان به سازمان های دولتی از میان مؤلفه های کیفیت خدمات از بعد هم دلی بیشترین میزان رضایت را اعلام داشته و بعد پاسخ گویی نیز کم ترین میزان رضایت مندی مراجعه کنندگان را به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، رضایت مندی، مراجعه کنندگان، پاسخ گویی، اعتماد
  • زینب صادقی، رضا محتشمی صفحه 87
    امروزه ثابت شده است که توفیق یک سازمان در گرو برخورداری از یک نظام آموزشی منسجم و پویاست؛ تنها با داشتن چنیننظامی، سازمان می تواند با تحولات و پیشرفت های اجتماعی و صنعتی همگام و در میان سازمان های دیگر از جایگاه شایسته ای برخوردار شود. هرگز نمی توان ادعا کرد که آموزش به خودی خود سودمند است؛ مگر این که از آموزش های ارائه شده، ارزش یابی به عمل آید. بدین منظور این مقاله با استفاده از روش توصیفی و با استفاده از رویکردها و الگوهای ارزش یابی آموزشی و اثربخشی سازمانی به بررسی نقش ارزش یابی آموزشی در بهبود اثربخشی سازمانی می پردازد. نتایج حاصل از این مقاله عنوان می دارد که ارزش یابی جامع و کامل می تواند سازمان را از اثربخش بودن نتایج آموزش ها آگاه کند. ارزش یابی بازخوردی را ایجاد می کند که می توان بر اساس آن متوجه شد آموزش های دادهشده تا چه میزان برای رسیدن به اهداف مورد نظر سازمان، اثربخش بوده اند. هم چنین با توجه به نتایج حاصل از ارزش یابی آموزشی می توان به نقاط قوت و ضعف سازمان پی برده و از آن در جهت اصلاح و بهبود روش ها استفاده کرد؛ بدین طریق می توان گامی در جهت بهبود اثربخشی سازمانی برداشت.
    کلیدواژگان: ارزش یابی آموزشی، اثربخشی آموزشی، اثربخشی سازمانی
  • محمد عترت دوست صفحه 107
    بررسی تاریخی زندگی بشر از ده ها سال پیش تاکنون، حاکی از نوعی برنامه ریزی در تهیه ی احتیاجات خود بوده است؛ به طوری که می توان ادعاکرد برنامه ریزی به منزله ی جزیی از فطرت بشر است. دین اسلام به عنوان دین جامع و همه جانبه نگر، برنامه ی زندگی مسلمانان را در جهت رسیدن به سعادت حقیقی و جاودانه در آخرت، تنظیم می کند. در این میان، در تنظیم امور سازمان های جامعه، مدیران اسلامی، نیاز جدی تری به برنامه ریزی دارند. ضرورت برنامه ریزی مناسب از منظر دینی امری مؤکد است. از آن جا که در مدیریت اسلامی، هدف نهایی، هدایت انسان به سوی بندگی خداست، تمام برنامه ریزی ها به آن هدف ختم خواهدشد. از اهداف مهم دیگر -در طول این هدف- در مدیریت اسلامی، قیام به قسط و عدل است؛ که بدون برنامه ریزی جامع و دقیق –در سطح فردی و اجتماعی- و دین محور، میسر نخواهدبود. ظرافت و دقت، اولویت بندی، تفکر و اندیشیدن، زمان بندی مناسب و آینده نگری از اصول برنامه ریزی در مدیریت اسلامی و برخورداری از توفیق الهی، اعتقاد به امکان حل مشکل، استفاده از تجارب دیگران و مشورت را از لوازم برنامه ریزی آرمانی در مدیریت اسلامی می توان برشمرد. در این مقاله به جایگاه برنامه ریزی از نگاه آیات و روایات پرداخته شده که خود، گویای دیدگاه مدیریت مطلوب اسلامی نسبت به موضوع برنامه ریزی است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی، مدیریت اسلامی، دین، آخرت گرایی، تدبیر، نظم، مدیریت زمان
  • سرینی واس آر. کاندولا ترجمه: غلام جاپلقیان صفحه 127
    فرهنگ قدرت مندترین و نامحسوس ترین عنصر سازنده ی مدیریت عملکرد است. فرهنگ برای افراد گوناگون معانی متفاوت دارد. دشواری مدیریت فرهنگ عمدتا از نامحسوس بودن آن سرچشمه می گیرد؛ اما در همان حال تاثیر فرهنگ در همه جا ساری و جاری است. همه از فرهنگ تاثیر می پذیرند. تفکر، احساس، شناخت و در نتیجه رفتار افراد، از فرهنگی که در آن زندگی می کنند تاثیر می پذیرند. دشواری زمانی بیشتر می شود که همین فرهنگ تاثیرگذار در سازمانی به ناکارآمدترین فرهنگ در سازمان دیگر مبدل می گردد. این پیچیدگی زمانی درست مدیریت می گردد که نازک بینی های مدیریت فرهنگ به درستی درک شده و مداخلات و پیش ران های مناسب اتخاذ گردد. در بافت سازمانی، فرهنگ تاثیر شگرفی بر تصمیم گیری، ارتباط، تعاملات بین شخصی، هم کاری، اعتماد، پذیرا بودن و چگونگی رفتار سازمان و تعاملات درونی و بیرونی آن خواهد داشت؛ یعنی فرهنگ قوی ترین تعیین کننده ی عملکرد سازمانی است. سازمان ها در تلاش برای کسب تعالی عملکرد باید فرهنگ را به سبک علمی و شغلی مدیریت کنند. این راهبرد نیز شبیه راهبردهای دیگر از دو مداخله و هر مداخله از ده پیش ران تشکیل شده است. اولین مداخله بر پرورش عملکرد فرهنگ محور در سازمان تاکید دارد. کاربرد هر یک از این پیش ران های مداخله، نتایج قابل لمسی در سازمان خواهد داشت و به لحاظ فرهنگی سازمانی پخته، قوی و مثبت خواهیم داشت. دومین مداخله، به استفاده از فرهنگ سازمانی مثبت و قوی برای نهادینه سازی مدیریت عملکرد تاکید دارد. در این جا نیز ده پیش ران ساختار و محتوای مداخله ها را تشکیل می دهد که کاربرد هریک از این مداخله ها، به طور نظام مند و به سبک حرفه ای نهادینه سازی مدیریت عملکرد را هدایت خواهد کرد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، مدیریت عملکرد، ترسیم فرهنگ، فرهنگ پخته، رهبری فرهنگ محور
|
  • Hossain Bahrami, Ali Reza Nader Khorshidi, Taghi Kathiri Nejad Page 11
    Strategic planning provides the opportunities for organization to act according to innovative and creative approach to decide on its course of actions and have control over its future. Today in the world, strategic planning is considered a significant base for development and excellency of any organization. Today crisis is taken as a factual principle, no system can be in a state of long term, stable balance. Therefore while organization can not predict and plan exactly for future, they should be prepare to overcome many recognized threats to their vital resources and also to some unknown threats. This necessity can not be fulfilled except by strategic planning. This is an applied research article and has descriptive nature and due to different stages and conditions, documentary methods (library study) is used. From writer point of view, the primery agreement and establishment of common literatures are the beginig point for strategic planning process; the role of lower level managers and personnel along with organization top managers and commanders, strategic documents codification (task, mission, visions) and also the analysis of organization internal and external environments are among most significant stages that are necessary to be considered.
  • Hassan Rahimiyan Page 33
    Strategic information systems planning are recognized as a vital subject in management; this fact is considered by many mechanisms to guarantee conformity with organizations and their needs in information technology activities. The success of Strategic information systems planning is reviewed from two perspectives. First view is consisted of four stages of alignment, analysis, cooperation and capabilities improvement. Second view considers Strategic information systems planning as a subordinate to success key factors in different contexts and administration approachs. This view stipulates that a combination of contexts and Strategic information systems planning approachs have modifiying effects on the main relation of success key factors and Strategic information systems planning; it is also the best predictor for Strategic information systems planning process long term success based on tripartite interactions among success key factors, approach and Strategic information systems planning contexts.
  • Ali Mohammad Rezaee, Hamid Reza Hatami Page 49
    The purpose of the present research is to determine the share of safety feeling factors in defining changes that occurred to these feelings using factor analysis method. Accomplishing purpose of the research, the safety feeling scale was administered among 1420 citizens of Lorestan provine and the data were analyzed using factor analysis method. The variance percentage of each factor was considered as the weight and the significant of that factor by which changes that occurred to safety feeling factor were defined. The results indicated that the women safety feeling factor accounts for 55% of total safety feeling changes. The weight and significant of social safety feeling,life safety,individual economic safety and public economic safety factors were 23%,10%,6% and 6% of changes that occurred to safety feeling respectively. Therefore the main factor in controling the changes that influenced safety feeling is social safety and women safety factors which in sum account for about 78% of changes to safety feeling.
  • Sajad Salehi Kord Abadi, Morad Rezaai Dizgah, Hamid Reza Rezaai Klid Bari Page 61
    This article is intended to measure the relation between service quality and customers’ satisfaction from governmental organizations. Therefore the service quality of governmental organizations and the scale of customers’ satisfactions from service quality were studied. The consolidated evidences show that private sectors provide better services than public sectors. The public sectors, however, should always analyze and evaluate their products because the customers no longer accept dissatisfaction. So regarding the communication of administration policies of constitution article 44, the governmental organization should improve their services and pursuit the satisfaction of customers if they are going to stay on track. Based on service quality such as tangibility, realiability, responsivness, assurance and empathy, the article authors have analyzed the effect of each of these factors on the level of customers satisfaction. The results of research indicate that there is a direct and meaningful relation between service quality and customers’ satisfaction. The article proclaimed that the service quality of governmental organizations is lower than expected average and the customers’ satisfaction from provided services are also lower than expected average. However customers of governmental organization have expressed their satisfaction to empathy and the least satisfaction to responsivness from among other service quality factors respectively.
  • Zainab Sadeghi, Reza Mohtashami Page 87
    Today it has been proved that the success of an organization is dependent on a dynamic and integrated education system. only having such system; organization can keep pace with industry and social progress and development and enjoys a high position among other organizations. Such claim can never be made that education by itself is useful unless an evaluation is carried out on provided educations. Therefore in this article, descriptive method and educational evaluation and organization efficiency are used to study the education evaluation role in improvement of organization efficiency. The result of this article indicats that the comprehensive and complete evaluation can inform organization of education results efficiency. Evaluation can produce feedbacks by which the extent of education usefulness for attaining the intended targets understood. Likewise in regard to the results obtained from the education evaluation the weak and the strong points of organization can be inferred and be used for improvement and modification of methods. Therefore by so dinig a step is taken to improve organization efficiency.
  • Mohammad Etratdoost Page 107
    Decades of historical review of mankind life indicated a sort of planning in provision of their daily needs; to the extent that it can be claimed that planning has been an ingredient of mankind nature. Islam religion as a holistic and comperehensive religion has regulated the life of Muslims to accomplish the real and eternal prosperity in hereafter. Therefore Islamic managers are in serious needs of planning to regulate organizational affaires. Religion has emphasized the necessity of suitable planning. Since in Islamic management the ultimate purpose is leading towards God, all plannings will serve that purpose. Other important purposes along with this purpose in Islamic management is to stand firmly for justice and appropriate distribution; without exact and comprehensive planning at the social and individual level and without focus on religion it will not be possible.Intricacy, exactness, priority, contemplation, thinking, suitable timetable, farsightedness, belief in possibility of problem solving, using other experience and counsultation with others, planning and God blessing are among ideal requirements in Islamic management principles. In this article the postion of planning from tradition and Quran verses are reviewed and the ideal postion of Islamic management to planning is explained.
  • Srinivas R. Kandula Page 127
    Culture is the most powerful and intangible ingredient of performance management. Culture means various things to various people. Difficulty in managing culture primarily arises due to its intangibility; but at the same time influence of culture is all pervasive. Each individual is affected by culture. Thinking, feeling, perceiving and consequently behavior of people is influenced by the culture they live in. This difficulty grows when realization occurs that a particular culture very effective in the same organization in one location is proved to be the most ineffective in other location. This complexity can be dealt with adroitly when intricacies of culture management are understood and right interventions and drivers are adapted. In organizational context, culture wield enormous influence on decision making, communication, interpersonal relationships, collaboration, trust and openness, and the way an organization behaves and interacts within and outside. This implies that culture is the strongest determinant of organizational performance. Organization in their pursuit to achieve performance excellence must manage their culture professionally and in a scientific manner. This strategy akin to other strategies encompasses two interventions consisting of 10 drivers each. First intervention focuses on nurturing performance -oriented culture in organization. Applicatiojn of these 10 drivers with each of them delivering tangible results can make organizations culturally mature, strong and positive. The second intervention focuses on using this matured, strong and positive organizational culture to institutionalize performance management. Here also, 10 drivers form the structure and content of this intervention, application of which can drive institutionalization of performance management in a systematic and professional fasion.